|
|
|
|
|
|
|
Haberler >
Yeni pakette birkaç sürpriz olabilir |
|
|
|
|
|
|
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayında yüzde 15 dediği terör örgütünün çekilme oranının hâlâ yüzde 20'lerde olduğunu söyledi. Ana dilde eğitimin demokratikleşme paketinde yer almayacağını vurgulayan Erdoğan, genel affın da gündemlerinde olmadığının altını çizdi. Türkmenistan dönüşünde beraberindeki gazetecilere gündemi değerlendiren Erdoğan'ın sorulara verdiği cevaplar şöyle...
Demokratikleşme paketi ne zaman açıklanacak, sürpriz var mı'
Ben çalışmamı bitirdim, arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Genel itibariyle duyduğunuz, bildiğiniz şeyler ama birkaç tane de sürpriz olabilir. Bazen öyle şeyler yazılıyor ki hayret ediyorum. Ülkemizi rahatsız edecek şeyler üzerinde durmuyoruz.
Demokratikleşme paketinde seçim barajı ya da sistemi üzerine değişiklik olacak mı'
Yüzde 10 barajı ile ilgili tutumumuz şu. Ülkedeki ekonomik yapıyı düşünüyorsak her zaman söylediğim şu: Bu ülke koalisyondan çok çekti. Tek parti döneminde bütün olumsuzluklara rağmen bire üç katladık. Niye ülkemizi tekrar dara zora sokalım. İki puan barajı indirdik ne olacak' 4 partiden başkası mı gelecek' Yok.. O zaman bu kavga niye' Son seçimlerde tarihin en yüksek katılım sağlandı.
BAÅžKANLIK SÄ°STEMÄ°NDE BARAJ KALKAR
Yaşanan tartışmalar Çankaya senaryolarıyla ilişkilendiriliyor'
Başkanlık sistemi, AK Parti olarak teklifimizdir. Olmazsa olmazımız değildir. 'Baraj kalksın' diyorlar. Bunun en güzel yolu başkanlık sistemi. Baraj yok. İstemiyor muydun, haydi buyur. İkincisi, dar bölge sistemi. Türkiye'yi bölersin 550 bölgeye. Her bölgeden bir vekil. Dolayısıyla orada da baraj olmaz. Bir de daraltılmış bölge var ki, orada baraj gerekir. Ana muhalefetin hiçbir hazırlığı yok. 'Başkanlık sistemini geri çeksin, ona göre konuşalım' diyorlar. Niye ben çekeyim, sen tekliflerini geri çektin mi' Son ana kadar durur, eğer tıkanma nedeniyse o zaman geri çekeriz. Bunların derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Gelin 48 maddeyi hemen bir haftada Meclis'ten geçirelim.
Kamuda başörtüsü gelecek mi' Başörtülü aday gösterecek misiniz'
Kamuda başörtüsü kararını Danıştay verdi. Yerelde yönetimlerde var zaten. Milletvekili için de inşaallah' Parlamentoda engel yok. Fiili bir durum var sadece.
Pakette 'ana dilde eğitimin önü açılıyor' deniyor'
Hayır yok, özel okullarda da yok. O konu bizim için şu an ele alınacak durum değil. Ne neyi getirir götürür kimse düşünmüyor. Biz düşünmeye mecburuz. Biz, ülkemizi bölecek konular üzerinde AK Parti olarak adım atamayız. Zamanlama birçok konuda çok önemli. Zamanlamayı iyi yapmazsanız güzelim ülkemize yazık edersiniz. Biz zaten okullarda anadili öğrenme imkanı sağladık. Ama anadil ile eğitimin önünü açarsanız resmi dili zedelersiniz.
Ergenekon kararından sonra PKK'yı da kapsayacak bir genel aftan bahsediyor'
Asla bir genel af söz konusu değildir. Öcalan için de değil. Af konusunda benim farklı bir düşüncem vardır. Kişilere karşı işlenen suçlarda kişiler af yetkisine sahiptir. Devlete karşı işlenen suçlarda devletin yetkisi vardır. Adam öldürme vs. konularda devletin yetkisi olmaz.
KUZEY IRAK SÖZÜNÜ TUTMAZSA...
Çözüm süreci nasıl gidiyor'
Türkiye'yi terk konusunda verilmiş sözler yerine gelmiş değildir. Çekilme oranı hâlâ yüzde 20'lerde. Çekilenlerin de çoğu çocuk, yaşlı ve kadın. Bunun dışında çıkma diye bir şey söz konusu değil. Böyle bilinmesinde fayda var. Son zamanlarda bölücü terör örgütü ile ilgili yazılı ve görsel medya çok yoğun bir yayın yapılıyor. Adamları bu kadar abartmanın anlamı ne'.. Bu adamlar ülkeye bir şey mi kazandırıyor' Dağ ile irtibattalar. Adeta örgütü ülkenin kurtuluşuymuş gibi lanse edilişler filan. Bunlar zarar getiriyor.
PKK'nın sık sık tarih verip tehdit etmesini neye bağlıyorsunuz'
Silahı bırakmış değiller. Bunlar kendi durumlarını ortaya koyuyor. 'Saldırırım' diyene, güvenlik güçleri herhalde 'hoş geldin' demeyecek. Gereğini yaparlar.
Kürt Ulusal Kongresi ile ilgili farklı yorumlar var. Hatta FKÖ benzeri bir yapıdan bile bahsedildi. Siz nasıl bakıyorsunuz'
Yaklaşımlar bir kere yanlış. Filistin Kurtuluş Örgütü benzetmesi filan yanlış. Onların kendi toprakları gasp edilmiş. Filistinlilerin pasaportu bile yok. Kürt vatandaşımın böyle bir sorunu var mı' Burada hangi örgütü kuracaklar' Türkiye dışında düşünüyorlarsa bilemem. Zaten kongre Türkiye dışında, o da beni çok ilgilendirmiyor. Bu özellikle Kuzey Irak yönetimi açısından problem olur. Bize verdikleri sözlere ters kararlar münasebetlerimizi etkileyebilir. Biz kendilerine çok açık söyledik. Ülkemizin bölünmesine vesile olabilecek adımlarda münasebetlerimizi gözden geçiririz. Onlar da kadir kıymetini bilmeli.
Obama'nın Mısır mesajını nasıl buldunuz'
Bir tavır değişikliği var ama ben daha güçlü bir tavır beklerdim. Mesela şu hâlâ söylenmemeli. 'Mursi seçimi kazanmıştır ama...' dendiği anda orada demokrasi ile çelişme başlıyor. Demokrasinin aması olmaz. Bu yetkiyi belirlenen süre için alıyor. Diyorlar ki 'muhalefetin kucaklanması, yönetime onlardan da adam alması lazım.' Ne demek almak lazım' Yüzde 52 ile iktidar olacağım istersem alırım istersem almam, yetki bende. Mursi'yi kendi atadığı adamlar arkadan hançerledi. Batı medyası ne ülkeme ne partime yönelik hiçbir zaman olumlu bakmamıştır. Özellikle Alman medyası bu işin önemli aktörlerinden biri olmuştur. Dün FT Mısır olaylarıyla ilgili bir başyazıda Türkiye'yi arabulucu olmaya davet ediyor. Aynı şeyi bizi telefonla arayanlar, rica ediyor. Biz diyoruz ki, 'arabuluculuk yapalım ama sizin bazı şeyleri yerine getirmeniz gerekir.'
BÜYÜKŞEHİR ADAYLARIMIZI EYLÜL-EKİMDE AÇIKLARIZ
Başbakan Erdoğan, yaklaşan seçimler öncesi yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Erdoğan, aday seçimi için, 'Kamuoyu araştırması yapacağız. Çıkan 3-5 ismi o il'deki halka soracağız. Adaylarımızı peyder pey açıklayacağız. Üzerinde ittifak olan isimleri bu süreci beklemeden açıklayabiliriz. Büyükşehir adaylarını eylül-ekim gibi açıklamaya başlarız' dedi.
OYUMUZ YÜZDE 55, MUHALEFETİNKİ DÜŞÜYOR
7 seçim kazanan biri nasıl diktatör olabilir'
Başbakan Erdoğan: Gezi Parkı'nda işsizlikten dolayı mı isyan var' Harç dediler, kaldırdık. Bizi üzen biraz bu. Hele hele diktatör filan. İnsan biraz insaf eder.
Eleştirilerin odağındasınız. Nasıl değerlendiriyorsunuz'
Armudu yenen ağaç taşlanır. Yenmeyeni kimse taşlamıyor. Ortada bir hizmet var. 10 yılda Türkiye'nin geldiği bir nokta var. Bir de sandıktan çıkma çabası olmayan muhalefet.. Son anketlerimize göre, oyumuz yüzde 55'e kadar çıkıyor. Ortalama yüzde 53. Muhalefetin oyu ise, düşüyor. Bazılarının diktatör yakıştırmasını da anlamıyorum. Bu ülkede seçim arkasına seçim yapılıyor. Herkes partisini kurabiliyor. Mısır'daki gibi 2-3 ay süren seçim yok. 7 tane seçim yapmışız. Partimizin yükselen bir trendi var. Şimdi ben şuna üzülürüm. Gezi Parkı'nda işsizlikten dolayı mı isyan var' Üniversitelerde harç dediniz, onu kaldırdık.. Tam aksine burslarla kredilerle destek olduk. 100 bin öğrenciye burs verdik. Şimdi bunlar bile sokağa dökülüyor. Bizi üzen biraz bu. Yoksa şahsımla ilgili gerilimler söz konusu değil. Yakından tanıyanlar beni bilir. Haksızlık karşısında susmam. Ama bir gerilim insanı diye değerlendiriliyorsam üzülmek hakkımdır. Hele hele diktatör filan. İnsan biraz insaf eder.
FAÄ°Z LOBÄ°SÄ° SÃœLÃœK GÄ°BÄ° EMÄ°YOR
Faiz lobisi derken boşuna çıldırmadık. Onlar bu işi başarılı bir şekilde sürdürüyor. Faiz dışı gelirler nedir diye baktığımızda ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. 3-5 değil 14-15 milyarı yakalayan tablo var. Bu adamlar sülük gibi 76 milyonu emiyor.
'NECDET ÖZEL'E BEN ŞAHİDİM'
Başbuğ böyle bir açıklama yapmamalıydı
Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e, 'Sayın Başbakan'ın da kabul etmeyerek tepki gösterdiği bu konuda sessizliğiniz sürecek mi'' diye konuşmuştu. Başbuğ'un bu sözleri sorulan Başbakan Erdoğan, şu cevabı verdi: 'Başbuğ öyle bir açıklama yapmamalıydı. Daha önce de söyledim. Benim genelkurmay başkanım olarak beraber çalıştığımız ismi terör örgütü yöneticisi şeklinde kabul etmem mümkün değil. En kötü ihtimalle tutuksuz yargılanması mümkün iken, tutuklu yargılanması.. Diğerleri için de söylemiştim. Bu en yüksek tonda bir sestir. Riski olan da bir sesti. Genelkurmay başkanımız ne yapacaktı' Zaten bu tür açıklamaları yapma hakkına da sahip değil. Buna rağmen nasıl bir rahtsızlık içinde olduğunu en yakından ben şahidim. Hukukun dışına mı çıkacaktı' Herhalde bunu yapacak hali yoktu. Sayın Başbuğ, keşke o tür bir açıklamayı duygusallık içinde yapmasaydı. Çünkü daha süreç bitmedi. Bu tür açıklamalar yargıyı olumsuz istikamette tahrik de edebilir.' Erdoğan, 'Ergenekon kararı çıktıktan sonra AK Parti kapatma davası da tartışmalı hale geldi. Sizin kararla ilgili bir başvurunuz olacak mı'' sorusuna, 'Evet. İlgili arkadaşlara talimat verdim, çalışıyorlar. Gerekçeli kararı bekliyoruz. O karar çıktıktan sonra gerekeni yapacağız' karşığını verdi.
'SONBAHAR SICAK GEÇECEK' DİYENLERE:
Hukuk dışına çıkan bedelini ağır öder
Başbakan Erdoğan, Gezi olayları ve Ergenekon davası kararlarının açıklamasından sonra yapılan değerlendirmelere de değindi. Erdoğan, "Herkes sonbaharın sıcak geçeceğinden bahsediyor. Sizin beklentileriniz ne yönde'" sorusuna şu cevabı verdi: "Silivri'de de öyle diyorlardı. Ayın 5'i için farklı mesajlar veriyorlardı, ne oldu' Bunlar kendileri çalıp kendileri oynar. Ne derlerse desinler, tedbirleri aldık, alırız da. Hukuk içinde kalmak şartıyla her türlü eyleme şapka çıkartırım. Huzursuzluk çıkaranlar da bedelini hukuk içinde ağır öder."
KILIÇDAROĞLU YARGIYI TANIMIYOR
Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Silivri açıklamalarını ve mahkemeyi tanımama sözlerini ise, şöyle yorumladı: "Bir siyasi partinin genel başkanının bir hukuk devletinin içinde anayasaya aykırı açıklamalar yapması, beni değil daha çok yargıçları ilgilendiren bir durumdur. 'Yargıçları, yargıyı tanımıyorum' diyor. Böyle bir ifade bizlerden sadır olsaydı bu yargı veya yargıçlar o zaman ne yapardı'.."
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/politika/63842.aspx
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seçim
Bilgisine Ulaşmak İstediğiniz İli Seçiniz |
|
|
|
|
|
|
|
2011 Türkiye Genel Seçimleri |
12 Haziran 2011 |
Katılım % 83,16 |
|
|
Birinci parti |
|
Ä°kinci parti
|
|
Üçüncü parti
|
Adalet ve Kalkınma Partisi
|
Cumhuriyet Halk
Partisi |
Milliyetçi Hareket
Partisi |
Recep Tayyip ErdoÄŸan |
Kemal Kılıçdaroğlu |
Devlet Bahçeli |
327 sandalye, |
135 sandalye, |
53 sandalye, |
%
49,83 |
%
25,98 |
%
13,01 |
|
|
|
|
2011 Türkiye genel seçimleri
24. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesi için 12
Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin
"erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.
21 Ekim 2007 tarihli referandum ile birlikte yürürlüğe giren anayasa
değişiklikleri uyarınca genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi.
BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan
3 Ekim 2010 günü yaptığı açıklamada genel seçimlerin normal tarihinden
bir ay önce -Haziran ayı başında- yapılacağını duyurdu.
TBMM 3 Mart 2011'deki oturumunda milletvekili genel seçimlerinin 12
Haziran 2011 pazar gününde yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel
Kurulu'nda oybirliÄŸiyle kabul edildi.
2010 Nisan ayında seçim kanunda birtakım değişiklikler yapıldı.
Düzenlemeyle, seçimlerde Kürtçe propaganda yapılması serbest bırakıldı.
Bunun dışında tahta oy sandıkları yerine eni 40, boyu 55, yüksekliği 50
cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten yapılan
sandıklar kullanıldı.
Bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarıldı.
Bu seçimlerde ilk kez 25 yaşındakiler milletvekili adayı oldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi, 186 milyon
544 bin; Cumhuriyet Halk Partisi, 83
milyon 608 bin; Milliyetçi Hareket Partisi,
57 milyon 148 bin lira seçim yardımı aldı.
Seçime katılacak partiler
Yüksek Seçim Kurulu'nun 5 Mart 2011 tarihli kararına göre, 27 siyasi
parti seçime katılmaya hak kazandı.
Bu partilerden Barış ve Demokrasi Partisi, İşçi Partisi ve Yeni Parti oy
pusulası sıralaması için yapılan kura öncesinde seçime katılmama kararı
aldı ve oy pusulası sıralamasına 24 parti girdi.
Bu 24 partinin 6'sı liste verme aşaması öncesinde seçime katılmama
kararı alarak veya liste vermeyerek seçimden çekildi. Liste vermeyen
partiler: Alternatif Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Eşitlik ve
Demokrasi Partisi, Genç Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Türkiye
Partisi.
Hak ve Özgürlükler Partisi de liste vermesine rağmen daha sonra
seçimlere katılmama kararı aldı.
Böylece, 12 Haziran 2011 seçimlerine kendi adıyla katılan siyasi parti
sayısı sayısı 17'ye indi.
YSK, 18 Nisan 2011'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Yurt Partisi'nin
seçime katılamayacağına karar verdi. Böylece, 12 Haziran 2011 tarihinde
yapılacak seçime katılacak adayların YSK tarafından açıklanan geçici
listesine göre, seçime girecek siyasi parti sayısı 15 olarak belirlendi.
İllerin çıkardıkları milletvekili sayıları
Yüksek Seçim Kurulu 2 Mart 2011'de Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010
Nüfus Sayımı sonuçlarını baz alarak seçim çevrelerinin çıkaracağı
milletvekili sayısını yayımladı.[15] Buna göre 14 ilin bir önceki seçime
göre çıkaracağı milletvekili sayısı artarken, 28 ilinki azaldı.[16] 39
ilin çıkaracağı milletvekili sayısı ise değişmedi.[16] Yine bu
düzenlemeyle 85 ile en çok milletvekilini İstanbul, 1 ile de en az
milletvekilini Bayburt çıkardı.
|
|
|
|
|
|
|
|
, |
Parti |
Oranı |
Aldığı Oy |
Mv
Sys |
1 |
AK PARTÄ° |
%49,83 |
21.399.082 |
327 |
2 |
CHP |
%25,98 |
11.155.972 |
135 |
3 |
MHP |
%13,01 |
5.585.513 |
53 |
4 |
Bağımsızlar |
%6,57 |
2.819.917 |
35 |
5 |
SP |
%1,27 |
543.454 |
0 |
6 |
HAS |
%0,77 |
329.723 |
0 |
7 |
BBP |
%0,75 |
323.251 |
0 |
8 |
HEPAR |
%0,29 |
124.415 |
0 |
9 |
DSP |
%0,25 |
108.089 |
0 |
10 |
DP |
%0,15 |
64.607 |
0 |
11 |
DYP |
%0,15 |
64.607 |
0 |
12 |
TKP |
%0,15 |
64.006 |
0 |
13 |
MP |
%0,14 |
60.716 |
0 |
14 |
MMP |
%0,08 |
36.188 |
0 |
15 |
EMEP |
%0,07 |
32.128 |
0 |
16 |
LDP |
%0,04 |
15.222 |
0 |
|
|
|
Seçmen Sayısı : 52.806.322 Sandık Sayısı : 199.207 Katılım Oranı : % 83,16 |
|
|
|
, |
Parti |
Oranı |
Aldığı Oy |
Bld
Sys |
1 |
AKP |
%39 |
12.366.869 |
1.490 |
2 |
CHP |
%25 |
7.856.595 |
520 |
3 |
MHP |
%17 |
5.276.043 |
489 |
4 |
SP |
%5 |
1.725.189 |
81 |
5 |
DTP |
%5 |
1.664.721 |
98 |
6 |
DP |
%4 |
1.146.960 |
151 |
7 |
DSP |
%3 |
899.107 |
62 |
8 |
BBP |
%1 |
379.721 |
20 |
9 |
ANAP |
%1 |
191.091 |
17 |
10 |
BTP |
%0 |
97.971 |
3 |
11 |
BAGIMSIZ |
%0 |
37.603 |
11 |
12 |
TKP |
%0 |
28.092 |
0 |
13 |
ODP |
%0 |
20.204 |
4 |
14 |
LDP |
%0 |
8.538 |
0 |
15 |
HYP |
%0 |
8.200 |
0 |
16 |
MP |
%0 |
6.139 |
0 |
17 |
HAKPAR |
%0 |
5.674 |
0 |
|
|
|
Seçmen Sayısı : 39.396.507 Katılım Oranı :% 84,06 |
|
|
|
|