Türkiye'nin Seçim Sitesi Seçim Anketi Genel Seçim Sonuçları Milletvekili Adayları Partiler Belediye Başkan Adayları Yerel Seçim Sonuçları Seçim Haberleri Belediye Başkanları Seçim Sonuçları

   
  Yerel Secim.com
 

Türkiye'nin Seçim Portalı

 Facebook da paylaÅŸ Twitter da paylaÅŸ Live da paylaÅŸ
   Genel Seçim Yerel Seçim Referandum C.BaÅŸkanlığı Partiler Ana Sayfa
Geri İleri Yenile Ana Sayfa Favori listeme ekle Sayfayı Yazdır E-mail
Genel Seçim Sonuçları 2011 genel seçim sonuçları il seçim sonuçları seçim anketi
  Gösterge  
 
   Genel Seçim Sonuçları 
   Yerel Seçim Sonuçları 
   CumhurbaÅŸkanlığı Seçimleri 
   Referandum Seçimleri 
   Senato Seçim Sonuçları 
   Milletvekili Dağılımı 

  Politik Mevzuat  
 
   Siyasi Partiler Kanunu 
   Belediyeler Kanunu 
   BüyükÅŸehir BLD. Kanunu 
   Mahalli Ä°dareler Kanunu 
   Seçmen Kütükleri Kanunu 
   Seçim Yasakları 
   Seçim Sistemleri 
   Seçim Maliyeti 
   Milletvekili Seçim Kanunu 
   Kimler Milletvekili Seçilemez? 
   Seçim Takvimi 

  Ä°L Seçim Sonuçları 









  Adaylara Altın Öğütler 
 
   Kampanya Nasıl Yürütülür?
   Kampanyanın Ä°ÅŸlevleri
   Kampanyanın Planlanması
   Kampanyanın Finansmanı
   Seçmen Tercihi
   Kampanyanın Hazırlanması
   Kullanılacak Materyaller
   Kampanyanın Püf Noktası
   Seçim Savaşına Hazır Olun
   Yapılacak Çalışmalar

  Siyasi Efsaneler 
 
   BaÅŸbuÄŸ TürkeÅŸ
   Erbakan Hoca
   KaraoÄŸlan Ecevit
   Ã‡oban Sülü

  Kılavuz 
   Seçim Tarihi (1877-1946)
   GeçmiÅŸten Günümüze Partiler
   Oy Verme Ä°ÅŸlemi



  Ä°letiÅŸim

webofisi.com
internet reklam tanıtım hizmetleri

Dereboyu cad. Dereboyu 2 sok.
Zagra Ä°ÅŸ Merkezi No:14 Kat: 2
Maslak / Ä°stanbul

0 552 820 3434

 


 

Adaylar "Seçim savaşına" hazır olun !

Hacı Ünal İle Röportaj: Yapılacak seçimler için adayların seçim savaşları sürüyor. Adaylara bu savaştan galip çıkmanın püf noktalarını Seçim Kazanma Sanatı isimli kitabın yazarlarından Hacı Ünal’dan dinledik. Ünal, adaylara seçimlerin hayatın sonu olmadığını söylüyor, disiplinli, planlı çalışan adayların seçmenlere rahat ulaşabileceğini ve bunun da seçim zaferini beraberinde getireceğini dile getiriyor.

Neden böyle bir kitap hazırlama gereği duydunuz?

Kitabı yazış amacımız yönetmeye aday olan kişilerin yani adayların seçimlerde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ortaya koyarak onlara bu konuda yardımcı olacak çalışmaların ne şekilde yürütülmesi gerektiğini anlatmaktı. Seçim kampanyası yürütmek oldukça zor ve planlı çalışma yapmayı gerektirmektedir. Aynı zamanda adaylar kendilerini seçmenlere anlatmak zorundadırlar. Aday ile seçmenin nasıl buluşacağı, bu buluşmanın hangi yollarla ve nasıl yapılması gerektiğine de kitabımızda yer verdik. Bu çalışmayı yaparken, bir konuya odaklandık; O da, kişilikli, saygın, dürüst, çalışkan ve ideal bir yönetici profilini ortaya koymak ve seçmenlerin seçim tercihlerini yaparken nelere dikkat ettiklerini belirlemekti.

Kitabın adı neden Seçim Kazanma Sanatı?
Seçim kazanma, dünyanın hemen her yerinde çok yönlü, çok boyutlu bir faaliyet olarak görülmektedir. Talip olunan yere göre yürütülen faaliyetin alanı, kapsamı da o oranda değişik olmaktadır. Yürütülen kampanyanın bir sanat olduğu hemen her kesimin kabul ettiği bir durumdur. Bu nedenle kitabımızın ismi Seçim Kazanma Sanatı oldu.

Size göre adaylar öncelikle ne yapmalı?
Adaylar seçim kampanyasına başlamadan önce iyi bir hazırlık devresi geçirmelidirler. Hazırlık aşamasında adaylar, geçmiş dönemdeki seçim sonuçlarını, seçim ve seçmen nüfus bilgilerini, bölgedeki, sivil toplum örgütleri, kurumlar vs. nin bilgilerini temin etmelidirler. Bunun dışında rakip adayların tanınması için bir çalışma yapmak gerekiyor. Kampanyada kullanılacak olan sloganların belirlenmesi de önemli bir yer teşkil ediyor. Bunlar belirlendikten sonra seçim kampanyasının takvimlendirilmesi yani ne zaman başlayacak ne zaman bitecek bu belirlenmelidir. Ayrıca seçim kampanyasının finansmanı ve yapılacak çalışmaların önceden planlı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Adaylar öncelikle kampanyayı yürütecekleri bir seçim strateji merkezi oluşturmalıdırlar. Bu Merkez tam donanımlı olmalı ve burada işin uzmanları yer almalıdır. Merkezde kampanyayı yürütecek çeşitli uzmanlık alanları belirtilebilir. Komite başkanı, Başkan yardımcı, kampanya yöneticisi, siyasal organizasyon sorumlusu, araştırma ve slogan sorumlusu, haberleşme sorumlusu, mali sorumlu ve avukat bu merkezde olabilir.

Adaylar seçmenle nasıl ilişki kurmalıdır?
Başkan adayları seçim kampanyası boyunca sürekli olarak seçmenleriyle iletişim kurma durumundadırlar. Bu nedenle seçmenle iletişimde bazı kurallara dikkat etmeleri gerekiyor. Aday, insanlarla iletişime girerken onların algılama kapasitelerinin, duygularının ve cinsiyetlerinin bu iletişimde nasıl bir etkisi olduğunu bilerek hareket etmesi gerekir. En önemli hususlardan birisi adayla seçmenin ilk tanışması. Aday, öncelikle tanışma ortamının doğduğu yerde, oturuyorsa ayağa kalkmalı ve ayakta karşılamalıdır. Karşılaşılan kişiye “merhaba, günaydın, hoş geldiniz” gibi sözcüklerle hitap edilir ve el sıkışılır. Aday el sıkışırken gülümsemeli, karşıdaki kişiye güven vermelidir. İnsanları etkilemenin bir yolu da karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakmaktır. Aday tanıştığı kişinin gözlerine bakmalı, eğer ismini biliyorsa onlara isimleri ile seslenmelidir. Tanışma kısmında aday, karşısındaki kişilerle ilgilendiği göstermeli, onların hal ve hatırını sormalı ve onları ayrıntılı tanımaya özen göstermelidir. İletişimde ilk izlenim çok önemlidir. Bu nedenle aday dış görünüşüyle, kullandığı dille, gösterdiği ilgi ve nezaket ile olumlu bir izlenim bırakmaya çalışmalıdır.
Aday düşüncelerini ifade ederken oldukça temkinli olmalıdır. Aday, seçmenleri sıradan konuşmalarla sıkmamalıdır. Konuşmayı ilgi çekici hale getirmenin yollarını bulmak gerekir. İnsanlar, karşılarındaki insanlara güvenmek ve inanmak isterler. Bu nedenle aday karşısındaki insanlara güven vermeye çalışmalı, onların güvenini kazanmaya gayret etmelidir. İnsanlar karşısındaki kimselerin neyi nasıl söylediklerine de dikkat ederler. Yani konuşmanın içeriği kadar söyleyenin düşüncesini nasıl söylediği de karşı tarafı etkiler. Kısaca aday beden dilini ve ses tonunu kullanmasını bilmelidir. Adaylar seçim kampanyasını yürütürken her kesimden ilgi görmeyecektir. Çeşitli kesimlerin, rakiplerinin sempatizanlarının eleştirilerine maruz kalacaktır. İnsanlar kendilerinden başka herkesi eleştirmeye meyillidir. Ama eleştirilmeyi kabul etmeyi bilmezler. Aday, çeşitli ortamlarda eleştirildiğinde öfkelenmemeli, sakinliğini korumalı, eleştirinin haklı olup olmayacağını değerlendirmeli ve çalışma isteğini kaybetmemelidir. İnsanlar yaratılışları gereği önemli olmak isterler; yaptıklarının takdir edilmesinden, övülmesinden hoşlanırlar; sempati ve dikkatle karşılanmayı arzu ederler. Bu nedenle aday çevresinde övgüyü hak edenleri övmeli, onlara çalışmaları için hız ve heves vermeli ve başarıları açıklamaktan çekinmemelidir.
Adaylar seçim kampanyaları sırasında sık sık tartışma ortamlarında bulunabilirler. Ancak aday, tartışmalarda nasıl davranması gerektiğini iyi bilmelidir. Tartışmada herkes kendinin haklı olacağını düşündüğü için tartışmayı fazla uzatmamak ve karşıdaki insanı rencide etmemek gerekir.
İletişimde başarının ve başkalarını etkileyebilmenin gizi, her şeyi başkalarının gözü ile görebilmekten ve kendinizi onların yerine koyabilmekten geçer. Bu davranış biçimi psikolojide empati olarak adlandırılır. Kendini bir başkasının yerine koyabilen ve kafasının nasıl çalıştığını kavrayan bir kimse, karşısındakinin düşüncelerini ve herhangi bir olay karşısındaki davranışlarının ne olacağını rahatça kestirebilir. Bir sorunu başkalarının da görüşlerine göre düşünmek eğiliminde olanlar, iletişimde başarı kazanır. Bu nedenle, başkalarının yerine koyarak düşünme alışkanlığı edinilmeli.

Adaylara önerileriniz var mı?
KENDİNE GÜVEN: Propaganda da insanları inandırmanın ve ikna etmenin en önemli yollarından biri, kişinin kendine güvenmesidir. Ancak bu yolla şahsi başarıda rol oynayan diğer etkenleri sağlıklı bir şekilde kullanabilir. Kendine güveni kaybetmiş birinin mantıklı düşünmesi ve mantıklı konuşması imkansızdır.

ETKİLİ KONUŞMA: Propagandacı için çok şey biliyor olmak ancak etkili konuşmak ile önem kazanır. Bilgisini bir amaç için kullanmak durumunda olan birinin başarısı, bilgisini ilgili kişi veya gruplara iletmesi ve onları inandırması ile ölçülür.

KISA VE ÖZLÜ ANLATIM: Konuşmacı propaganda için seçtiği konunun ayrıntılarına vakıf olmak mecburiyetinin yanı sıra , bunu anlatırken karşısında bulunanların kültür seviyesine uygun bir üslubu yakalamak zorundadır. Bu ancak kısa ve özlü bir anlatımla mümkündür.

PSİKOLOJİK ETKENLER: Kitlelerle temasa geçen biri psikolojik olarak hazır bulunmak zorunda olmanın yanısıra kişi ve kitle psikolojisinden de anlamak mecburiyetindedir. Yaptığı işe inanmış, fikirlerine ve kendine güvenen bir kişi psikolojik olarak hazır demektir. Bundan sonrası kendi rahatlığını karşısındakilere de aktarmak ve onları da rahatlatmaktır.

PROTOKOL KURALLARINA UYUN: Hayatın her alanında görülen hiyerarşik yapı ve protokol kuralları bazı durumlarda çok daha önem kazanır. Gerek ikili münasebetlerde gerekse toplum içindeki sosyal ve siyasi ilişkilerde bu kurallara uymak, karşı fikirdekilerin gönlünü almak bakımından dikkate değer.

ZAMANI İYİ KULLANIN: Bir propagandacının en çok sıkıntısını çektiği konu, kendisine tanınan zamanı gerektiği şekilde kullanamamaktır. Bazı konuşmacılar asıl söylemek istedikleri hususları konuşmanın son bölümüne saklar. Fakat sözlerini toparlayamaz ise bu son bölüm tam bir karmaşaya dönüşür. Çünkü hem o ana kadarki konuşmalarını toparlamak hem de asıl vurgulamak istediği konuyu etkili bir şekilde ifade etmek zorundadır. İçine düşünülen bu durum büyük sıkıntılara yol açabilir. Çözüm bol bol konuşma çalışması yapmak ve belli zamanlarda belli konuları toparlama kabiliyetini geliştirmektir.

GEÇİMSİZ GÖRÜNMEYİN: Ateşli tartışmalar bazı konuşmacılar için dezavantaj olabilir. Böyle durumlarda sakinliğini koruyamayanlar, kendi karakteristik özellikleri öyle olmasa bile, ister istemez geçimsiz bir kişi imajı verebilir. Çözüm; sinirlere hakim olmak ve kendine güveni kaybetmemektir.

ŞAHSİ ÇIKAR HESABI YAPMAYIN: Bir tartışmada gelinebilecek en tehlikeli nokta, konuşmacının şahsi hesaplar içinde olduğu izlenimi verecek bir duruma düşmesidir. Siyaset bir toplumsal eylem ve hizmet olduğuna göre, burada şahsi hesapların ön plana çıkarılması, dinleyici kitle gözünde aday veya konuşmacıyı çıkmaza sokabilir. Ben yaparım, ben bilirim, ben söylerim... anlayışı sonunda; “Sen kimsin?” sorusunu getirebilir.

MOTİVASYON ŞART: Bir aday veya propagandacının motivasyonu ,kendisine partisine ve fikirlerine güvenle başlar. Ardından, sağlanan şartlar ve belirlenen stratejinin yeterli maddi ve kadro desteği ile takviye edilmesi gelir. Bu şartlara haiz bir aday ya da propagandacı zaten motive olmuş demektir.

ORGANİZE OLMAK: Seçim büyük bir yarıştır. Bu ipi göğüslemek tek başına bir gayretle hemen hemen imkansızdır. Bilgili kadrolar ve organize bir propaganda faaliyeti mutlu son için gereklidir. Bu organizasyonda konuşma metni yazandan afiş asana kadar herkese büyük görevler düşer.

GERİLİMDEN UZAK DURUN: Yüz hatları ile tavır ve davranışlar belli bir uyum içinde olmalıdır. Özellikle gerilim emaresi kişinin yüzüne hiç yansımamalıdır. Gerilimden uzak duramayanların bir tartışma/konuşma ortamından bozguna uğramadan çıkması mümkün değildir.

TAHRİKÇİ DEĞİL, İKNACI OLUN: Siyasi konuşmalar ve tartışmalar genelde büyük bir kitle tarafından izlenir. Bu durum konuşmacılara ayrı ve önemli bir sorumluluk yükler. Konuşmalarında tahrik yönü ağır basanlar sadece kendilerini mahkum etmekle kalmaz aynı zamanda toplumsal barışa da zarar verirler. Bu tür faaliyetlerin asıl amacı olan ikna yolundan hiç sapmamak gerekir.

KAYNAKLARI İYİ KULLANIN: Siyaset, yetişmiş insan ve sağlıklı para kaynağı gerektirdiğinden bu kaynaklara sahip olanların hesaplı kitaplı olmasını gerektirir. Hangi insanın hangi işte görevlendirileceği ve sınırlı bütçenin nasıl harcanacağı iyi planlanmalıdır. bilmek zorundasınız. Yoksa her iki kaynaktan da istenen verimin alınması imkansızlaşır.

SON SÖZÜ SİZ SÖYLEYİN: Özellikle siyasal konuların konuşulduğu oturumlarda son sözü kimin söyleyeceği her zaman tartışmalara yol açar. Tecrübeli konuşmacılar konuşma sırasında uyguladıkları yöntemlerle genellikle sonsöz hakkını elde ederler. Son sözü söylemek söylenecek söz ve verilecek mesajın mahiyetine göre önem kazanabilir. Bu yüzden aday, bu tür programda oturum hakimiyeti sağlayarak sonsözü kendisi söylemelidir.

Aday topluluk karşısında konuşurken nelere dikkat etmeli?
Aday konuşma yapacağı yere giderken kendinden emin görünmeli, konuşma yerine aktif bir şekilde gitmeli, güleryüzlü olmalı ve ceketinin önünü iliklemelidir. Aday konuşma yapacağı yerde dikkatleri üzerine çekeceği için, ayakkabıların durumuna, gözlüklerin yakışıp yakışmadığına, çantaya, parmaklarındaki yüzüklere, saçlarının şekline, kıyafetinin duruş şekline önem vermelidir. Çünkü bunlar dinleyiciler üzerinde olumlu etkinin yanında olumsuz etki de yapabilir. Örneğin, eski model gözlük takmak adayı olduğundan daha yaşlı gösterebilir. Konuşmaların mümkün olduğunca ayakta yapılmaya gayret edilir. Çünkü, büyük etki uyandıran konuşmaların çoğu ayakta yapılmıştır. Konuşurken yapılacak hatalardan dolayı paniğe kapılmadan, sakin olunmalıdır. Konuşma yaparken mümkün olduğunca kürsüye abanılmamalıdır. Ayakları iki yana açmadan ancak sağ ayak sol ayaktan bir miktar daha önde duracak şekilde bir duruş el ve kol hareketlerinde kolaylık ve rahatlık sağlar. Aday konuşma yaparken saçıyla, kıyafetiyle fazla oynamamalıdır. Çünkü kişinin konuya hakim olmadığı izlenimini doğurur. Özgüven yitimi gibi algılanır.Başarılı bir konuşma için mutlaka bir konuşma metni hazırlanmalı ancak, dinleyici karşısında doğaçlama konuşulmalıdır.

Seçim dönemlerinde adayların en çok kullandıkları yollardan birisi de televizyon programları. Adaylar televizyonlardaki tartışma programlarında nasıl davranmalıdır?

Günümüzde televizyonların, kamuoyunu yönlendirme ve etkilemedeki önemi herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Seçimin kaderini belirleyecek en etkili kampanya tekniklerinden birisidir. Bu nedenle aday kendisini televizyonlarda, radyolarda ve çeşitli ortamlarda yapılacak tartışma programlarına hazırlaması gerekir. Televizyon ve radyolardaki tartışma programları seçmenlerin adaylar hakkındaki ayrıntılı bilgi düzeylerini yükseltir, kanaatlerini pekiştirir. Aynı zamanda aday kimliğinin yapılandırılması önemli yer tutmaktadır. Aday, tartışma programlarında yoğun bir izleyici kitlesine seslenmesi ve sahip olduğu etki nedeniyle kazanç ve kayıpları önceden değerlendirip taktik ve planlama yapmalı bunu prova etmelidir. Tartışma programlarında bir başka önemli özellik de adayın nasıl bir görüntü çizdiğidir. Katılınacak televizyon programıyla ilgili olarak öncelikle program yapımcısından programın içeriği ile ilgili bilgi alınması gerekmektedir. Programa başka kimlerin katılacağı, konuşma süresinin ne kadar olacağı, sunucunun nasıl bir karaktere sahip olduğu, özel bir kıyafet renginin olup olmadığı, programda neler konuşulacağı gibi soruların cevabının alınması gerekir. Böylelikle programda özellikle hangi konular üzerinde ne kadar süreyle durulacağı planlanır. Etkin aday, tartışma programında eylemlerini, olaylar üzerindeki etkisini, kendi girişimlerini açıklayıcı dinamik bir yapı oluştururken, edilgen aday kaygılıdır, kendi girişimleri hakkında konuşamaz. Aday, tartışma programlarında kendisinin, barış yanlısı, ailesine sadık, dini inançlara saygılı, devlet adamı özelliklerine sahip ciddi, ağır başlı bir karaktere sahip olduğunu giyimi, davranışları, rakiplerine karşı geliştirdiği tavır ve sözcüklerle gösterebilmelidir. Adaylar, seçmenlerin isteklerini, beklentilerini bilerek tartışma programına katılmalı ve seçmenlerin duymak istediği konular üzerinde yoğunlaşmalıdır. Aday tartışma programlarına katılmak için ciddi bir hazırlık safhası geçirmelidir. Adayın saç kesiminden sakalına, kıyafetinden elinde tutacağı aksesuarlara ve önündeki dosyalara kadar her şeyin iyi planlanması gerekir. Aday tartışma programlarında konuşulacak her türlü konuya hazırlıklı olmalıdır. Mümkünse aday rakiplerini stratejisini kurguladığı konu üzerinde konuşmaya zorlamalıdır. Böylelikle rahat bir görüntü izlenimi doğurur ve rakip adaylar bundan rahatsız olur. Söz konusu tartışma programları seçimlere katılan adayların görüşlerini ve kişiliklerini karşılaştırma fırsatı sağladığı gibi seçmenlerin de seçimlere olan ilgilerini artırır. Aday, televizyon ve radyolardan gelen program tekliflerini mutlaka kabul etmeli ve programların formatına uygun hazırlık yaparak katılmalıdır.  



yerelsecimler, Genel Seçim, seçim anketleri seçim anketi 2011 Genel Seçim Anketleri, yerel seçim anketi seçimler, yerel seçim anket 2009 yerel seçim sonuçları, seçim 2011 genel seçimleri, seçim anket, yerel secimler, yerel secim istanbul seçim anketi, yerelseçim, istanbul seçim anketleri, seçim sonuçları son seçim anketleri Milletvekili Seçimleri, belediye seçimleri yerel seçim sonuçları, belediye seçim anketleri, seçim kanunu, yerel seçim kanunu yerel seçim adayları secim anketi, seçim haberleri yerel seçim anket sonuçları, yerel secim anketleri 2004 yerel seçimler 2004 seçim sonuçları, belediye secim anketleri seçim anket sonuçları, yerelsecim, anket seçim, secim anket, secim anketleri, secimler, yerel seçimler anket, belediye seçim anketi, 12 Haziran seçim anketleri , 12 Haziran Seçimleri, 12 Haziran Seçim Sonuçları, 12 Haziran genel seçimleri, Seçimler, Ak Parti Milletvekili Adayları, CHP BMilletvekili Adayları, MHP Milletvekili Adayları DSP Milletvekili Adayları, DP Milletvekili Adayları, Has Parti Milletvekili Adayları, SP Belediye Başkan Adayları

 power by webofisi.com

 
Ana Sayfa        Ä°letiÅŸim      Hakkımızda       Bu Sayfayı Yazdır      Sık Kullanılanlara Ekle      Site Haritası
Powered By Webofisi.com