|
|
|
Mansur Yavaş
|
|
Beypazarı Eski Belediye Başkanı
Ankar Büyükşehir Belediye başkan Adayı
1955 yılında Ankara'nın Beypazarı ilçesinde doğdu. İlk, orta, lise öğrenimini Beypazarı'nda yaptı. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Askerliğini tamamladıktan sonra, 1986 yılında Beypazarı'nda serbest avukatlık yapmaya başladı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde, Beypazarı Belediye Başkanı oldu.
Beş yıl içerisinde yaptığı çalışmalarla Beypazarı'nı, Türkiye'nin en güzel on ilçesinden biri yapmayı başardı. Tarihi Beypazarı konaklarının restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla "2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi", Türk Dil Kurumu tarafından anadilimiz Türkçe'nin korunması nedeniyle verilen onur ödülü, Doğa savaşçıları'nın "Çevre Ödülü", 24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV tarafından YILIN BELEDİYE BAŞKANI gibi pek çok ödülün sahibi oldu.
28 Mart 2004 yılında ikinci kez Belediye Başkanı seçildi. Gerçekleştirdiği projeleriyle, literatüre, "Beypazarı Modeli"nin mimarı olarak geçti. "Ankara'yı Marka Kent" yapma hedefiyle MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.
BEYPAZARI MODELİ
MARKALAŞAN BİR ANADOLU KASABASI
Beypazarı'nın tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarttık.
550 ev 1.5 trilyona restore edildi.
Beypazarı evleri 100 kat değerlendi. 2,5 bin TL'ye satılan konakların değeri, şimdi 250 bin TL' ye ulaştı.
Restore edilen evler, değer olarak 100 kat arttı. Beypazarlılar eski evleri yıkıp
apartman yapma düşüncesinden tamamen vazgeçerek, projeye sahip çıktı.
Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları canlandırılarak, ekonomiye kazandırıldı.
Beypazarı'nda unutulmaya ve yok olmaya yüz tutmuş el sanatları turizmle birlikte canlanarak, Beypazarı ekonomisinde önemli bir yer aldı.
Gümüş dükkanı 8' den 45' e Gümüş atölyesi 7'den 80'e ulaştı.
TÜRKÇEMİZ Meclis kararı ile koruma altında
Mansur Yavaş' ın projesinin, kültürün en önemli bileşenlerinden biri olan Türkçe' nin korunmasına da etkisi büyük oldu. Türkçe' nin bozulmasını ve yozlaşmasını engellemek amacıyla Belediye Meclisi'nce; işyeri levhalarında, yabancı sözcüklerin
kullanılmaması kararı alındı.
Uluslararası bir örnek: "Beypazarı Modeli" Literatüre girdi.
Günümüze kadar alınan başarılı sonuçları ile başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri, Malzeya, İsveç gibi ülkelerde düzenlenen konferanslara davet edilen Mansur Yavaş; uluslararası platformda akademik anlamda "Ekonomik Gelişim Modeli" olarak kabul gören Beypazarı Modeli' ni ülke sınırlarının dışına taşıdı.
1000'e yakın yerel yönetimin örnek modeli Beypazarı
xx
Kentin bir kimliği olmalıdır!
MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Ankara için öncelikle bir kimlik tanımı gerektiğini söyledi.
Çağdaş dünyada kent ile kentli arasında bir "kimlik" alışverişi söz konusudur. Her kentin kendine has bir kimliği mevcuttur. Bu kimlik, kentin mimarisinde, kültüründe, hayat tarzında kendisini gösterir.
Bugün Türkiye'de kentler, tip imar yönetmeliklerinden dolayı giderek birbirlerine benzemekte, tarihsizleşmekte ve standartlaşmaktadırlar. Bu aynı zamanda, kültürel bir çoraklaşmanın da ifadesidir. Kentlerimizde, ne gelenek yaşatılabilmekte ne de modern bir kent kültürü oluşturulabilmektedir.
Kent kimliğinin inşası bakımından yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. "Tarih" ile "bugün", "yerel" ile "evrensel" arasındaki bağlar, kent mekânı ölçeğinde sağlıklı bir biçimde yeniden kurulmalıdır.
Bu çerçevede, Ankara'ya "başkent" olmanın dışında kimlik unsurları da kazandırılmalıdır.
İLETİŞİM
[email protected]
Tel: 0312 473 44 91-92
Tel: 0312 473 64 64
|
|
|