|
|
|
Emel Korutürk
|
|
ressam
Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün eşi
1915 yılında İstanbul'da doğdu. Babası, sanatsever kişiliği ile tanınan siyasetçi Selah Cimcoz, annesi Moralı Hasene Hanım'dır. Ailesinin dördüncü çocuğu. Çocukluğu İstanbul'un Moda semtinde geçti. Babası Malta sürgünündeyken Dame de Sion'de başladığı lise eğitimini Lozan'da tamamladı. Yurda döndükten sonra Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. İbrahim Çallı atölyesinde çalıştı. Akademiyi 1936'da bitirdi.
Deniz subayı Fahri Korutürk ile 1 Mart 1944 tarihinde evlendi. Osman, Salah ve Ayşe adında üç çocukları oldu. Eşi Korutuürk, Donanma Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Moskova'da büyükelçilik görevlerinde bulundu. Korutuürk emekliye ayrıldıktan sonra 1973'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. cumhurbaşkanı seçildi. Bunun üzerine 1973-1980 yılları arasında "First Lady" oldu. Eşi ile beraber Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin kurulmasına ön ayak oldu. "Gazi'ye Şükran" adlı tablosu, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde sergilenmektedir. Çeşitli müzelerde başka tabloları vardır.
HAKKINDA YAZILANLAR
Emel Korutürk, güne özel kalem müdürlerinin randevu tesbitleri ile başlardı.Tanıdığı tanımadığı kişilere saat ayırırdı. Eşi Fahri Korutürk ile birlikte kermeslere, toplantılarına katılırdı. Mükemmel dilbilgisi ile kordiplomatiğin sevdiği bir ev sahibesiydi. En sevdiği görevi salonların çiçek düzenini yapmaktı. Çocukluğu ünlü sanatçılar arasında geçmiş olan Emel Korutürk aile koleksiyonundaki seyretmeye doyamadığı ünlü Türk ressamlarının tablolarından birkaç tanesini de Köşk'ün duvarlarına astı. Bayan Korutürk'ün uzun yıllar süren büyükelçilik hayatından tecrübesi vardı.
Emel Hanım ailenin samimiyetini korumak biraz ev sıcaklığı getirmek önce köşke kendi deyimiyle "hafiflik" getirdi. Annesinden kalan büyük kristal avizeyi Çankaya salonlarına taktırdı. Bu arada da Çankaya'ya yerleşirken kendisinin getirdiği eşyaların bir listesini çıkararak köşkün emektarı Yusuf Efendi'nin envanter defterine kayıt ettirdi.
Bu arada da Çankaya'ya yerleşirken kendisinin getirdiği eşyaların bir listesini çıkararak köşkün emektarı Yusuf Efendi'nin envanter defterine kayıt ettirdi. Bu arada da Çankaya'ya yerleşirken kendisinin getirdiği eşyaların bir listesini çıkararak köşkün emektarı Yusuf Efendi'nin envanter defterine kayıt ettirdi. Bir gün Yusuf Efendi'ye, "Belki hayret edersin, neden böyle yapıyor diye.. Ama arkamdan birşey söylerler diye korkuyorum" dedi. Yusuf Efendi güldü: "Hanımefendi siz ne yaparsanız yapın. Gene de söylerler" diye cevap verdi. Emel Korutürk 6 Nisan 1973 - 6 Nisan 1980 tarihleri arasında Çankaya Köşkü'ne evsahibeliği yaptı.
|
|
|